Google
Email
Hrvatski
Apartmani na otoku Krku
Baska WebCam by BsWirelwss

Glagoljica je slavensko pismo nastalo stilizacijom grčke kurzive oko sredine XI stoljeća. Kao autor glagoljice spominje se najviše Sv. Ćiril, koji je ovo pismo upotrijebio za svoj prijevod crkvenih knjiga na staroslavenski jezik.

 

Glagoljica se javlja u dva oblika: obla i uglata. Pretpostavlja se da su se te osobine kasnije razvile. Najstariji hrvatski glagoljični spomenik, Bašćanska ploča, pokazuje umjerenu oblost, no uglata glagoljica specifični je hrvatski oblik glagoljice. Javlja se u Hrvatskoj počevši od XII st., najčešća je u primorskim krajevima (Istra, Hrvatsko Primorje, Dalmacija, zadarski i kvarnerski otoci, prije svega Krk, Cres i Lošinj), ali se nalazi i u unutrašnjosti Like i Krbave, sve do Kupe, čak do Međimurja i slovenskih krajeva.

 

Najveći procvat doživljava kod Hrvata u XIV i XV stoljeću. Iz tog su razdoblja najbrojniji i najljepši glagoljaški rukopisi kao što je Vatikanski misal iz 1315.

    Staza je posvećena glagoljici i svim glagoljašima kroz našu povijest. Ona je hrvatska povijesna prostorna početnica od A (az) do Ω (omega). Svrha joj je da u bašćanskoj dolini, kraju gdje je otkriven najstariji dokument hrvatske državnosti iz 1100. godine, podigne spomenik trajne vrijednosti koji će sve posjetioce ovoga područja uputiti u povijesno-kulturološke   značajke i vrijednosti kraja i povijesti hrvatske državnosti.

 

   Kroz taj projekt formira se staza od kamenih skulptura koja se proteže od prijevoja Treskavac, pa sve do Stare rive u bašćanskoj luci. Staza nije pravolinijska već su skulpture razmještene uz važne kulturne, povijesne točke ili važna prirodna područja. Ima ih ukupno 34, s uklesanim glagoljskim slovima; 4 većih dimenzija, djelo akademskog kipara Ljube De Karine i 30 skulptura manjih dimenzija, koje su nastale tijekom kiparskih radionica u .Sarcen glagoljaj

Nizu skulptura dodana je i 35-ta, posvetna skulptura, posvećena glagoljici i glagoljašima. Sve skulpture označene su mjedenim pločicama. Na tim oznakama u podnožju skulptura  istaknut je tradicionalni naziv položaja skulptnure, ime autora, latinični prijevod slova, oznaka za slijepe i ime donatora. Projekt je  pokrenut a inicijativu društva “Sinjali” iz Baške.

Obla glagoljica
Uglata glagoljica
Smještaj.
Početna stranica.
Korisni linkovi.
Otok Krk.
Baška.